Schrijffout
Nee! Ja. Een schrijffout. In het onderwerp van mijn nieuwsbrief. Mijn man zag het, hij kreeg een melding op zijn K.I.T.T. Knight Rider smartwatch. “Wat doe dan?”, las hij hardop en hij maakte er een rap van, “wat doe dan, wat doe dan”. Ik moest lachen en ook weer niet.
Drie keer ademhalen en loslaten. “Leuk onderwerp voor je volgende blog: schrijffout!” riepen man en zoon in koor. Bij deze.
Schrijffout, kortweg: fout. Fouten zijn dodelijk weet mijn reptielenbrein. Nu heb ik een cortex, dus ik spreek mijn hagedissenbrein toe, “zo erg is het niet, een woord - je - meer of minder. Fouten maken is menselijk, we zitten niet meer in de prehistorie”. En ik geloof het. Leuk is het niet, maar erg ook niet. Dat vond ik een tijd geleden nog wel.
Dan trad ik uit. Stopte ik een minuut met ademen. Dom! Zo stom! Mijn carrière down the drain, mijn geloofwaardigheid op het spel. Ze zullen wel denken. Sociale uitsluiting, schaamte, al die dingen, aldus Brené Brown.
Dus begon ik ergens gewoon niet aan, dan kon ik ook geen fouten maken. Nam ik geen risico’s, deed ik niets verrassends. Volgende ik niet mijn hart en mijn bliss al helemaal niet.
Dezelfde dame die ooit tegen me zei dat steeds beter worden in falen soms het hoogst haalbare is, zei ook: foutloos = futloos. Ik rook de wijsheid, maar dacht, als ik het nou slim aanpak, gewoon erg m’n best doe, dan is foutloos toch een prima streven?
Maar als je best doen je creativiteit drukt, je ontwikkeling remt en je neus verstopt voor leuke dingen, dan is foutloos geen nobel streven. Eric zei het vanochtend nog, de Steve Jobs en Richard Bransons, en waar zijn de dames, de Beyoncés van deze wereld hebben zich de blubber geblunderd.
Dus, fouten maken is niet alleen menselijk, het is ook nog eens wenselijk, als je wat wilt leren en ontwikkelen, jezelf bijvoorbeeld.
Je las een bijdrage van Barbara Wesselingh: coach, counsellor en trainer. Ik help je zien wie je bent, loslaten wie je denkt te moeten zijn, en vertrouwen op jezelf en de richting in je leven.
Heb je hulp nodig in je zoektocht naar zelfacceptatie en zelfvertrouwen?
Human Design reading (zien wie je bent en wie niet, kortom: steeds meer jezelf zijn)
Intuïtie Training x Design (leren luisteren naar en zorgen voor jezelf door de lens van jouw Design)
Individuele retraite (bijkomen en opladen, in combinatie met een Human Design reading of de Intuïtie Training x Design)
Meer over mijn werkwijze en over mij lees je hier.
Lees verder: Perfect Bagger.
Bron: Knight Rider is een televisie serie uit 1982, zie hier de originele trailer, met muziek natuurlijk.