The 100 Day Project: stappen naar de start
Het 100 Dagen Project = honderd dagen doen wat je heel graag wilt doen.
Kies je project, geef het een naam, kondig het aan en vertel ons er over. Dat maakt het niet zomaar een plan, dan is het jouw 100 dagen project.
De I Ching bestuderen … Schrijven … Het boek lezen wat je al zó lang wil lezen.. vijf pagina’s per dag … Je huis opruimen … 100 zelfportretten … The Artist’s Way nog een keer doen … Visual Arts leren, tekeningen maken om te communiceren … Die techniek uitproberen met schilderen … 100 dagen wandelen… Koud douchen …
Honderd dagen iets doen voor jezelf. Iets wat je roept en je neemt er de tijd maar niet voor. Het project lijkt te groot, je vergeet het steeds.
Plan het
Plant je project, als een zaadje en geeft het aandacht, elke dag, honderd dagen lang. Starten is simpel, volhouden niet altijd. Met deze spelregels wordt het makkelijker.
De Spelregels
Dit zijn de spelregels en ja, die kan je breken.
Je kiest een Project
Je legt het vast en deelt het
Start op de eerst volgende startdatum
Et voilà, 100 dagen later, klaar!
1. kies een project
Waar heb je zin in? Waar ben je nieuwsgierig naar? Wat wil je ontdekken, waar wil je in oefenen, beter in worden? Hoeveel tijd heb je per dag? Maak het zo groot of hou het zo klein als je zelf wilt.
Geef je project een naam. Bijvoorbeeld, #100daysofdetailstolove, mijn project in 2019 en #100dagenovervloed (2020). Deelnemer Mirjam noemde haar project #100dagenpenseeltekenen en Alexandra, oh, gaf het geen naam, dat kan ook! (Waarschuwing: als je de linkjes volgt, verdwijn je bijna in de prachtige projecten.)
2. Leg het vast en deel je project
Er zijn verschillende manieren om je project vast te leggen. In je hoofd, je agenda, in een schrift of je maakt foto’s. Voor en na foto’s in een opruimproject! Of teken het, de rommel voor en opgeruimd na. Of jezelf, voor en na! Misschien schrijf jij voor je project, dan leg je het al vast.
En deel het. De foto, de tekening, de tekst of je proces. Dagelijks op Instagram, met een hashtag, #100dagenjouwproject en als je wereldwijd wilt delen, ook met #the100dayproject. Of deel met familie, met mij, of alleen met jezelf. Dagelijks of wekelijks, met of zonder evaluatie na dag 100.
Idee achter delen is de routine, het ritme of de flow die je opbouwt, zo draagt het project zichzelf als het ware, zit je in de trein en volg je de rit. Het voedt ook de commitment aan je project, aan jezelf en jouw wens dus, om iets aan jezelf te geven.
Stok achter de deur
Een stok achter de deur dus, een wortel voor je neus. Als jij een dag geen zin hebt, en die dagen gaan komen :-), dan kan jouw commitment aan het project, je feed op Instagram, je bericht aan je deel-maatje, je stimuleren om door te zetten.
Want, geen zin, is dat een ander woord voor faalangst? Zet dan door, verzamel moed en duw door de perfectie, zodat die aan verlammende kracht verliest.
Maar doorzetten, terwijl jouw batterij niet meer aanslaat op je gekozen project, jij de nectar al verzameld hebt, met andere woorden: als jij klaar bent met je project, op dag 44, dan is het 100% oké en zelfs wijs dat je stopt. Anders loop je leeg.
Alternatief is dat je het project zo aanpast, dat je er wél weer warm voor loopt. Dat deed ik 2019, ik ging over van foto’s maken naar blogs schrijven op dag 59.
Reflection guide
Wil je in één oogopslag zien wat jouw project is, waarom je het doet, hoe je jezelf kan helpen om het vol en leuk te houden, en hoe je het gaat vieren? Download dan hier de gratis reflection guide.
Idee: je kan er ook zelf één maken, helemaal persoonlijk jouw guide. Stuur je een foto?
3. start
Dat is dag 1. Doe wat je hebt voorgenomen, klaar. Volgende dag: doe wat je hebt voorgenomen, klaar. Kleine stappen add up.
Tip: je kan de stappen afvinken. Download hier de 100 Dagen Project kalender. Of maak er zelf één! Iets met honderd vakjes of rondjes, een soort ganzenbord en plak elke dag een stikker, zet een vinkje of een krul, of een mens-erger-je-niet pion!
4. Finish!
Na 100 dagen is jouw Project klaar en dat vier je!
‘Ik weet geen project!’
Je wilt meedoen, maar weet niet waarmee? Lees deze 5 tips voor het kiezen van een 100 dagen project.
Wanneer start het volgende Project?
De startdatum van het volgende 100 Dagen Project vind je in mijn nieuwsbrief, die ontvang je een maand voordat het project van start gaat.
herkomst van THE 100 DAY PROJECT
Michael Bierut, grafisch ontwerper, geeft The 100 Day Project als workshop, aan studenten van de Yale School of Art, om hun creatieve discipline te ontwikkelen, hun creativiteit aan te scherpen.
Auteur Elle Luna (auteur van Op de tweesprong van moeten en willen - aanrader) maakte het project bekend. Het is opgepakt en aangemoedigd door veel verschillende mensen over de hele wereld, zo ben ik ook geïnspireerd en wie weet inspireer ik jou.
JE LEERT DOOR TE DOEN
Waar ook begonnen en door wie gestart, het idee is helder: je leert door te doen. Maak van iets dat je wilt leren of doen een gewoonte. Of het nou yoga is, tekenen, een taal leren, schrijven of een andere creatieve uiting. Maak een gewoonte van doen wat je graag doet.
Veel gestelde vragen
V: Moet ik mijn project delen? Daar voel ik een beetje weerstand tegen.
A: Niks moet, de regels zijn er om ze voor jou te laten werken. Heb je gelezen dat je ook alleen met jezelf mag delen? Of alleen met mij? Een soort check-in, “ja, ik ben nog bezig, dit beleef ik zoal”.
V: Mag ik ook dagen overslaan? Bijvoorbeeld in een vakantie, met een verjaardag? Of omdat ik mijn dag niet heb?
A: Ja, dat mag zeker. En je mag zelf weten hoe je dat zelf verder invult, bijvoorbeeld: een strippenkaart met baaldagen? Vooruitwerken? Inhalen? Je project een paar dagen langer laten lopen. Heel kleine acties op de dagen dat je niet kan of wil? Of gewoon, overslaan.
Heb je nog een vraag?
Laat het me weten, via de mail of in de comments hieronder!
Je las een bijdrage van Barbara Wesselingh: coach en trainer. Ik help je zien wie je bent, loslaten wie je denkt te moeten zijn, en vertrouwen op jezelf en de richting in je leven.
Heb je hulp nodig in je zoektocht naar zelfacceptatie en zelfvertrouwen?
Human Design reading (zien wie je bent en wie niet, kortom: steeds meer jezelf zijn)
Individuele retraite (bijkomen en opladen, in combinatie met 1, 2 of 3 overnachtingen met een Human Design reading)
Meer over mijn werkwijze en over mij lees je hier.
Lees verder
Kies je 100 Dagen Project: tips, onderzoek en kies volgens je Design.
Waarom zou je meedoen? Hierom misschien.
Bron:
Interview met Michael Bierut over The 100 Day Project
De internationale organisaties van dit project vind je hier: www.the100dayproject.org en www.the100dayproject.com
100 Dagen Project ondersteuning (downloads)
Zie hier twee documenten die je helpen om je project vol te houden, die helpen voorkomen dat je van de wagen valt, die je helpen weer aan te haken als je van de wagen bent gevallen.
Download, print en vul ze in.