Kies jouw #100dayproject: 5 tips
Hoe kies je jouw project voor het 100 Dagen Project?
Het 100 Dagen Project is honderd dagen aandacht geven aan wat je wilt ervaren, leren of proberen, en wat je aandacht geeft, groeit. Dit project, officieel The 100 Day Project is een wereldwijd, gratis initiatief om creativiteit te stimuleren. Zelfzorg en persoonlijke ontwikkeling heb ik er aan toegevoegd.
Wat wil jij die honderd dagen doen?
Kies je 100 dagen project
Zie hier 5 tips om jouw ideeënstroom op gang te brengen. Pen en papier bij de hand? Schrijf maar op:
Tip 1. Brainstorm
Wat lijkt je leuk, waar ben je nieuwsgierig naar? Wat wil je al lang een keer doen en komt zo nu en dan weer op in je gedachten? Schrijf vrijuit, geen regie hier.
Ter inspiratie, maak deze zin eens af: “als het niet perfect zou hoeven, dan zou ik …” Doe dat tien keer. Elke keer dat je vastloopt, herhaal je de zin: “als het niet perfect hoeft, als het niet belangrijk is of ik als geslaagd te boek sta, als het niet uitmaakt wat anderen ervan vinden, dan zou ik proberen…”
Tip 2. Mijmer
Kies het idee dat je het meest aanspreekt en wandel er mee. Ga er mee op de bank liggen. Staar naar het plafond en laat het ontwikkelen voor je geestesoog. Word je er blij van, dit idee? Opgewonden, licht zenuwachtig, vol verwachting? Dan zou het wel eens wat kunnen zijn.
Tip 3. Ga proefdraaien
Doe het een paar dagen, verdiep je er in, zoek op internet. Volg je nieuwsgierigheid. Je hoeft nog niks, je duwt alleen de deur iets verder open. Blijf je enthousiast? Dit zou wat kunnen zijn inderdaad.
Tip 4. Wat is jouw why?
Waarom wil je het 100 Dagen Project doen? Omdat je het leuk vindt? Wil je een doel bereiken? Iets ontdekken? Is het voor je werk, wil je ergens beter in worden, een skill ontwikkelen? Als je weet waarom je jouw project doet, dan kan je het makkelijker volhouden, ook als het moeilijk wordt.
Wil je iets bewijzen? Aan jezelf, aan een ander, dat je iets wel kan, goed en kan volhouden? Dat mag, maar ben je bewust van deze motivatie.
Tip 5. Jij zit aan de knoppen
Wil je minder druk en meer ruimte? Plan dagen dat je vrij bent, maak een strippenkaart met projectbaaldagen. En de dagen dat je voorbereidend werk doet, tellen die ook mee? Je punten slijpen, een boek bestellen. Of je produceert een paar dagen vooruit, dat kan ook. Tweak, het is jouw project.
toptip: kies zoals het past bij jóu
Is je ideeënstroom op gang? Kies dan zoals het past bij jóu! In Human Design én dagelijke taal: wat is je eerste reactie op het Project, op je idee? Voel je je gezien en uitgenodigd? Kan je niet wachten en ben je al bijna begonnen? Praat je er liever eerst over met iemand, niet voor advies, maar om te horen in je stem, “wat vind ik er eigenlijk van?” Doet tijd nemen wonderen voor jou, een paar nachtjes slapen of misschien wel een hele maand?
Krijg je energie of val je stil, gaat het bruisen of klink je zuur, voel je ruimte of word je narrig. Dat zijn mooie aanwijzingen of het project dat je hebt gekozen klopt voor jou.
Veel gestelde vragen
V: vertel wat meer over het 100 Dagen Project, wat is het doel?
A: Oorspronkelijk The 100 Day Project is een wereldwijd initiatief om creativiteit te stimuleren en creativiteit gedijt bij doen, vlieguren maken, productie draaien. Een creatieve routine ontwikkelen, eentje die jou draagt, die je helpt om steeds terug te komen bij datgene wat je graag wilt doen. Ook op de dagen dat je geen zin hebt en geen inspiratie.
Zo groei je, krijg je ervaring en word je beter in wat je doet, als dat je doel is. Zodat je voortgang ook je stimulans wordt, je brandstof. Je groeit door kilometers te maken. Goede en slechte productie, als je maar aan de slag bent. Vandaar die honderd dagen.
Het filmpje Close the gap van Ira Glass verwoordt dit proces mooi. Over de kloof tussen wat je wilt doen of kunnen, en wat er op dit moment uit je handen komt. Het begint zo, ‘nobody tells people who are beginners this.’
V: Hoe past zelfzorg en persoonlijke ontwikkeling daarin?
A: Iets voor jezelf doen, tijd inruimen, vind ik zelfzorg. Iets doen wat je graag wilt doen, maar niet doet, om welke reden dan ook: geen tijd, geen toestemming, van jezelf of - je denkt - van iemand anders, je hebt geen idee, geen ervaring. Het 100 Dagen Project helpt je met iets ontdekken, doen en daarvan genieten. Ik hoor terug dan deelnemers daarna makkelijker tijd voor zichzelf nemen, voor iets dat ze graag willen, ook búiten het project. Dat is een super bijproduct van het 100 Dagen Project natuurlijk.
Jezelf beter leren kennen in een proces als het 100 Dagen Project zie ik als persoonlijke ontwikkeling. Je kan ook honderd dagen iets doen met die nadruk. Een yoga practice opbouwen, verdiepen in de I Ching, The Artist’s Way doen, de ontembare vrouw lezen van Clarissa Pinkola Estes, vijf bladzijden per dag. Mediteren. Opruimen met Marie Kondo, je Engels aanscherpen.
Ook dat past binnen het 100 Dagen Project, ook dat is creatief en vraagt aandacht, een routine en oefening.
V: wat bedoel je met speelruimte?
A: In het 100 Dagen Project zet je je wens voorop en geef je jezelf toestemming om het nog niet te kunnen. Bewust onbekwaam, starting small and sucky. Je begint met stap 1 en dan zet je de volgende, de volgende en de volgende. Soms beginnen we ergens niet aan, omdat het te groot lijkt. Door jezelf speelruimte te geven, een perfectievrije zone noem ik het ook wel, laat je het resultaat losser en ga je ook voor het proces. Dat is niet perse makkelijk, maar geeft wel veel voldoening, zoals ik beschrijf in mijn blogs Steeds beter falen en Free Solo.
V: Je noemt Human Design, hoe past dat in het 100 Dagen Project?
A: Deze blog gaat over kiezen voor een project en Human Design gaat in essentie over beslissingen nemen. Beslissen op een manier die klopt voor jou, los van wat je denkt.
Want soms denk je “ja, dat wil ik”, terwijl je lijf en energie niet in beweging komen. Of andersom, denk je “mooi niet”, terwijl alles in jou zegt, “mooi wel, deze ervaring gaan we aan”. Misschien weet je al veel over jouw Design of bedrading, gebruik die info dan in het 100 Dagen Project! Wil je wat meer weten? Lees dan hier verder over Human Design.
Voor het 100 Dagen Project hoeft je niet je Design in, ik neem de inzichten in dagelijkse taal en herkenbaar mee in mijn nieuwsbrieven en posts.
V: klinkt mooi, Wanneer start het volgende 100 dagen project?
A: Het 100 Dagen Project start meestal in de winter of het voorjaar. Wil je de datum jaarlijks in je mailbox, meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief, daarin laat ik het weten. Wil je alleen info over het 100 Dagen Project, meld je dan hier aan voor de speciale 100 Dagen Nieuwsbrief.